Awanse w zespole eCommerce w Netsprint

Firma Netsprint, twórca polskiego ekosystemu reklamy digital, wprowadziła zmiany organizacyjne w zespołach pracujących nad Adkontekst eCommerce i Adfocus. Nowa struktura organizacyjna będzie sprzyjać wzmocnieniu sprzedaży oraz rozwojowi produktów przeznaczonych dla rynku eCommerce w oparciu o wykorzystanie danych na temat użytkowników.

Tomasz Brzeziński, do tej pory główny analityk danych (Senior Data Scientist), awansował na stanowisko Business Development Directora i będzie odpowiadać za obszar performance marketingu, głównie Adkontekst eCommerce, Adfocus oraz Data Science.

Z kolei Mariusz Jabłoński, dotychczasowy dyrektor rozwój biznesu, odpowiedzialny za rozwój platformy RTB Adfocus, obejmuje stanowisko eCommerce Sales Directora. Do jego obowiązków będzie należeć realizacja budżetu od strony sprzedażowej.

Tomasz Brzeziński (w Netsprint od 2015 r.) wcześniej był dyrektorem ds. analiz i ramówek w telewizyjnym koncernie A+E Polska. W latach 2005 – 2012 w biurze reklamy Polsat Media był dyrektorem ds. badań i analiz oraz kierował działem planowania programowego. W latach 2002-2005 współautor cyklicznego raportu o rynku reklamowym we współpracy z CR Media Consulting. Wcześniej pracował jako dyrektor ds. badań i analiz w domu mediowym OMD. Ukończył kierunek Metody Ilościowe i Systemy Informacyjne w Szkole Głównej Handlowej. Jest też certyfikowanym trenerem biznesu oraz fanem strategicznych gier planszowych.

Mariusz Jabłoński od ponad 15 lat jest związany z handlem, organizacją i rozwojem działów sprzedaży w spółkach z branży e-commerce i nowych technologii. Przed dołączeniem do Netsprint w 2015 roku, pracował w Alfa Projekt Sp. z o.o., zajmując się sprzedażą rozwiązań business intelligence wspierających zarządzanie przedsiębiorstwem oraz jako Sales Director w RTB House SA. Jest absolwentem kierunku Handel Międzynarodowy Uczelni Łazarskiego.

Adkontekst eCommerce to spersonalizowane reklamy przeznaczone dla branży eCommerce, dzięki którym reklamodawcy mogą promować ofertę sklepu, biura podróży, strony sprzedającej online ubezpieczenia czy bilety. Reklamy są wyświetlane na powierzchni reklamowej ekosystemu Adkontekst o zasięgu 97% internautów w Polsce i emitowane w retargetingu - tzn. w czasie rzeczywistym użytkownikom, którzy odwiedzali już wcześniej dany sklep internetowy, ale nie dokonali zakupu. Adkontekst eCommerce umożliwia również prowadzenie kampanii new user (zorientowanych na pozyskiwanie nowych użytkowników) w oparciu o dane na temat użytkowników zgromadzone na platformie Netsprint DMP.

Adfocus to platforma RTB wprowadzona przez Netsprint w październiku 2013 roku. Zapewnia dotarcie do ponad 98% internautów poprzez działania reklamowe z wykorzystaniem technologii retargetingu spersonalizowanego. Adfocus współpracuje z największymi światowymi systemami AdExchange, m.in. z Google Doubleclick, Facebook Exchange, Adscale, Yahoo! RMX, Improve Digital i Rubicon.