Pozycjonerskie know-how

W wywiadzie dla "Marketingu w Praktyce" Robert Sadowski przedstawia praktyczne porady dla początkujących pozycjonerów. ABM: Chciałabym porozmawiać dziś o pozycjonowaniu serwisów www. Może uda nam się stworzyć takie małe „know how” dla specjalistów do spraw marketingu, którzy chcieliby wiedzieć wszystko w tym temacie. Jak to jest z tym pozycjonowaniem? RS: Pozycjonowanie to nic innego, jak działania polegające na umieszczeniu witryny na jak najwyższej pozycji na liście wyników wyszukiwania w wyszukiwarce. Oczywiście w im większej liczbie wyszukiwarek uda się osiągnąć wyższe wyniki, tym więcej użytkowników odwiedzi nasze strony. Z pozycjonowaniem jest jak z marketingiem. Człowiek uczy się całe życie. Co chwilę wpada na nowe pomysły, podpatruje konkurencje i poznaje kolejne reguły, które decydują o pozycji serwisu. Wysnuwa hipotezy, co jeszcze może odgrywać kluczową rolę? Świat się zmienia, wyszukiwarki są coraz doskonalsze, stron internetowych przybywa. Konkurencja jest coraz liczniejsza i co raz trudniej przebić się na szczyt wyników wyszukiwania. Nie wolno przegapić pędzącego pociągu. Jutro będzie jeszcze trudniej. ABM: Panu było łatwiej poznać tę wiedzę. Pracuje Pan w jednej z wyszukiwarek internetowych. Zna Pan dokładnie reguły gry. RS: Rzeczywiście, pracuję od dwóch i pół roku w dziale marketingu i PR wyszukiwarki NetSprint.pl a dodatkowo kieruję zespołem, który odpowiada za jakość wyników wyszukiwania. Wprowadzamy w życie reguły ułatwiające znalezienie poszukiwanych informacji. Podejmujemy decyzje, które składniki na stronie odgrywają ważniejszą rolę a które mniejszą. Wszystko po to, by prezentowane wyniki nie wprowadzały użytkowników w błąd i dostarczały najlepsze dane. Z drugiej strony każda z istniejących wyszukiwarek ma inny algorytm, serwisy są inaczej oceniane, parametry mogą mieć inne wagi, inne cechy brane są pod uwagę, itd. ABM: Panie Robercie ostatnio, na blogu na temat pozycjonowania, na jednym z większych serwisów społecznościowych pewien Pan napisał: „Założyłem portal taki to a taki, wydawałoby się, że adres sam powinien przyciągać użytkowników. Niestety tak nie jest. Powiedzcie mi proszę, od czego muszę zacząć pozycjonowanie swojej strony?” Co by Pan poradził? RS: Jestem przedstawicielem wyszukiwarki, dlatego na wstępie zaznaczę, że wszystko, o czym opowiem będzie dotyczyło tzw. etycznego pozycjonowania. Czyli takiego, które jest zgodne z regulaminami wyszukiwarek internetowych. Takiego, którego użylibyśmy, aby ułatwić internaucie proces dotarcia do poszukiwanych informacji. Pozycjonerzy widzą taką pracę troszkę pod innym kątem. Dla nich zazwyczaj nie istnieją regulaminy i kodeksy etyczne. Liczy się efekt, wywiązanie się z umowy z klientem. Z drugiej strony ja nie chcę tu nikogo oczerniać. W końcu to, co zostanie stworzone przez pozycjonerów wyszukiwarki muszą potem właściwie ocenić. Nasze światy się zazębiają. Są też dobrzy i źli pozycjonerzy. ABM: Rozumiem, zatem załóżmy na chwilę, że świat składa się tylko z tych dobrych. RS: Generalnie pozycjonowanie najlepiej zacząć od początku. Czyli od kupienia właściwej domeny. Najlepiej ze słowem kluczowym w nazwie. Adres domeny powinien ściśle łączyć się z naszą działalnością, nazwą, marką czy miejscem. Jeśli już mamy serwis to pierwszym etapem pozycjonowania jest optymalizacja kodu html serwisu - stworzenie odpowiednich tzw. meta tagów, czyli niewidocznych dla oczu internauty sekcji kodu źródłowego strony, które są za to bardzo ważne dla wyszukiwarek. Sekcje te to tytuł strony (title), opis serwisu (meta description) i słowa kluczowe (meta keywords), po których uznajemy, że nasza oferta powinna być wyszukiwana. Meta tagi powinny odzwierciedlać istotę naszej działalności, ale nie powinny być zbyt ogólnikowe. Czym dokładniej tym lepiej. W celu dobrania odpowiednich tagów radzę postawić się z drugiej strony. Co przeciętny Internauta wpisuje w okienko wyszukiwarki, aby znaleźć nasze produkty? Zróbmy sobie listę takich słów i fraz i starajmy się je jak najlepiej wykorzystać w meta tagach. ABM: Czyli nie ilość tylko jakość? RS: Dokładnie. I proszę uwierzyć, że meta tagi odgrywają obecnie dużo mniejszą rolę niż kiedyś. Najważniejszy jest tytuł. Zwróćmy uwagę, aby każda strona miała inny tytuł - adekwatny do jej zawartości. I nie przesadzajmy z jego długością. Wielokrotnie spotykam się z tytułami niemieszczącymi się na ekranie monitora, w których użyto kilkanaście słów kluczowych. To błąd. ABM: No dobrze: mamy już serwis w dobrej domenie i dobrze o-tagowany. RS: To dopiero początek drogi. Przecież to, czego szuka internauta to dobry content. Jeśli serwis będzie zawierał dużo wartościowych materiałów, grafik, schematów, porad i przykładów w danej dziedzinie to poprzez swoją atrakcyjność zacznie przyciągać kolejnych użytkowników. ABM: Ale jak im o tym nowym serwisie powiedzieć? RS: Jeszcze chwileczkę. Tworząc treści na strony pamiętajmy o nagłówkach, paragrafach, pogrubieniach, podpisywaniu obrazków. Stosujmy właściwą nawigację. Adresy podstron niech posiadają właściwe nazwy. Lepiej, jeśli nie są to cyferki używane często przez popularne systemy zarządzania treścią. Pomocna dla wyszukiwarek jest np. tzw. mapa serwisu. Używajmy takich form gramatycznych, jakich internauta użyje do poszukiwań. Zadbajmy, aby na podstronach znalazły się nasze słowa klucze. Prowadząc serwis o odmianach róż nie piszmy tylko różany serwis. Mianownik w liczbie pojedynczej czy mnogiej musi się tam pojawić. ABM: Czy to już gwarantuje nam oglądalność? RS: Teraz rzecz najważniejsza. Dajmy się znaleźć. Po wykonaniu wszystkich prac optymalizacyjnych serwis powinien zostać zgłoszony do indeksacji przez najważniejsze wyszukiwarki. Serwis firmowy powinniśmy także zarejestrować w katalogach stron portali oraz w katalogach branżowych. Jeśli serwisu nigdzie nie zgłosimy, nie pokażemy go światu, nikomu się nim nie pochwalimy to nici z oglądalności. Przecież nie daliśmy żadnej możliwości znalezienia się. Jeśli nikt nie będzie linkował do nas to nie dajemy szans dotarcia do nas robotom wyszukiwarek. ABM: Zatem linki grają bardzo ważną rolę. RS: Dokładnie - linki z wartościowych serwisów są kluczowe. Zresztą każdy link jest cenny. Jak wartościowy serwis będzie już w katalogach i wyszukiwarkach i zdobędzie grono stałych użytkowników to jestem pewien, że po pewnym czasie znajdzie się też w sekcjach Linki innych serwisów. Warto też samemu nawiązywać współprace z innymi serwisami, czego efektem może być odnośnik do nas. ABM: Wspomniał Pan o wyszukiwarkach i katalogach. Czym one się różnią? RS: Zasadnicza różnica polega na tym, że zgłaszając stronę do wyszukiwarki podajemy jej adres URL. Po pewnym czasie robot indeksujący wyszukiwarki odwiedza nasz serwis i zbiera wszystkie dane z kodów źródłowych. Po ich przeanalizowaniu dane zostają zintegrowane z danymi już istniejącymi w bazie wyszukiwarki i pojawiają się w wynikach wyszukiwania. Może to trwać nawet do kilku tygodni. Oczywiście cały proces jest o wiele bardziej złożony, ale w ten sposób możemy go w skrócie postrzegać. Jeśli chodzi o katalogi to najczęściej podajemy tam tytuł i krótki opis naszego serwisu, branżę i adres URL. Po kilkunastu godzinach wpis jest już prezentowany na stronach danego katalogu. Jak widać teksty w tym przypadku tworzymy sami. W przypadku wyszukiwarek jest on głównie uzależniony od meta tagów serwisu. ABM: Ile czasu taki proces pozycjonowania może trwać? RS: Po ciężkiej pracy będziemy chcieli pewnie zobaczyć jej efekt. I tu spotka nas niemiła niespodzianka. Na efekty będziemy musieli poczekać. I nie chodzi tu o kilka dni, ale o tygodnie czy miesiące - pierwsze symptomy pozycjonowania ujrzymy dopiero po kilku tygodniach. Nie traćmy jednak nadziei. Cały proces jest warty wysiłku. Pozycja powinna stopniowo rosnąć. Warto jeszcze wspomnieć, że są słowa i słowa. Mam tu namyśli pozycjonowanie serwisów na popularne słowa i na słowa niszowe. Tam gdzie jest duża konkurencja to trzeba więcej czasu, wysiłku, aby uzyskać właściwy efekt. Przy mniej popularnych słowach kluczowych nie będzie aż takich problemów. ABM: A jeśli chcemy odnieść natychmiastowy efekt? RS:Alternatywą dla pozycjonowania organicznego jest wykupienie płatnych reklam w wyszukiwarkach – linków sponsorowanych lub boksów reklamowych. Płatne reklamy mają kilka przewag nad pozycjonowaniem. Można z nich korzystać od razu, bez przeprowadzania całego żmudnego procesu pozycjonowania i zawsze gwarantują miejsce wśród pierwszych kilku wyników wyszukiwania. Można też na bieżąco mierzyć efektywność i optymalizować kampanię, np. dodając i usuwając słowa kluczowe. ABM: No tak, ale wróćmy jeszcze do pozycjonowania. Czy przeciętny marketer jest w stanie samodzielnie przejść te wszystkie etapy pozycjonowania? Czy teoria daleka jest od praktyki? RS: Jest to praca dla wytrwałych i kreatywnych. Przejście przez te wszystkie etapy, o których opowiedziałem to nie koniec. Jak wspomniałem na początku pozycjonowanie to ciągłe doskonalenie się, zdobywanie wiedzy, walka o linki, etc. Każdy pozycjoner ma swoje metody, do których doszedł po pewnym czasie. Wyżej wymienione reguły stosują wszyscy. Każdy ma swoje tajemnice, których nie zdradzi. Jedne są mitami, inne faktycznie działają. Osoba niedoświadczona po pewnym czasie też zdobędzie wiedzę i praktykę, która pozwoli na wysnucie pewnych wniosków - co jeszcze może być owocne w pozycjonowaniu. ABM: A czy Pan próbował teorię przenieść w życie? RS: Zaskoczę Panią, ale tak. Nie jestem suchym teoretykiem. Ponieważ w wolnych chwilach zajmuje się rozwojem hobbystycznego serwisu przyrodniczego to zdobytą wiedzę wprowadzam w życie. Po roku prac pozycjonerskich mój serwis okupuje pierwszą dziesiątkę wyników we wszystkich wyszukiwarkach internetowych. Na wiele ze słów kluczowych jest w pierwszej trójce. ABM: Czyli porady, które Pan przedstawił rzeczywiście skutkują? RS: Dokładnie. Na koniec dodam jeszcze, że pozycjonując stronę na pewno trzeba być cierpliwym. Serwis należy aktualizować w miarę możliwości. Najlepiej kilka razy w tygodniu. Z upływem czasu istnienia wartościowego serwisu i zdobywania kolejnych użytkowników pozycja w wynikach wynagrodzi nam nasz wysiłek. ABM: Dziękuję za porady dla naszych czytelników. RS: Dziękuję i życzę wszystkim wysokich pozycji.