SEOfriend – przyjaciel redaktora serwisu www

Dla wielu redaktorów serwisów www pojęcie SEO oznacza głównie ranking wyników wyszukiwania i codzienne obserwacje zmian miejsca ich witryny bez wyraźnych działań mających wpływ na tę pozycję. A można temu zaradzić, i to w bardzo prosty sposób.

Powstało już wiele poradników i książek na temat walki o najwyższe pozycje w wynikach wyszukiwania. Jednakże od redaktorów trudno wymagać poznania i zapamiętania wszystkich zasad i prawideł obowiązujących w SEO. A posiadaną wiedzę trzeba jeszcze ugruntowywać. Samemu, na szkoleniach czy za pomocą software’u? Przecież jest w sumie niewiele narzędzi pomocnych w pozycjonowaniu. Istniejące aplikacje pozwalają głównie sprawdzać pozycję na dane frazy lub zliczać linki prowadzące do serwisu.

SEO a CMS

Wprowadzenie kilka lat temu systemów zarządzania treścią (CMS) było dla wielu redaktorów wielkim ułatwieniem. Obecnie już nie muszą mieć dużej wiedzy o języku HTML - CMS sam generuje doskonale przygotowane artykuły. Kiedyś wszystko tworzone było niemal od zera przy użyciu kodu. Przejęcie tych funkcji przez CMS sprawiło, że działania SEO zeszły na dalszy plan. Co więcej, okrojone budżety szkoleniowe, brak czasu, mała liczba specjalistycznych szkoleń na temat pozycjonowania, czy wręcz niska skuteczność takich szkoleń powodują, że prace te są w ogóle pomijane albo zlecane na zewnątrz. Dodatkowo istotnym problemem we wdrożeniu strategii SEO w firmach medialnych jest brak możliwości automatycznej weryfikacji jakości tworzonych tekstów pod kątem wymagań wyszukiwarek i przyjętej przez firmę strategii. Pomimo świadomości znaczenia pozycjonowania dla firmy trudno jest na bieżąco weryfikować pod tym kątem jakość publikowanych artykułów.

Skoro CMS jest tak pomocny, a pozycjonowanie tak istotne, to wbudowanie modułu oceny pisanego artykułu, czy informacji prasowej pod kątem SEO byłoby rozwiązaniem idealnym. Niestety CMS ma jednak inny cel nadrzędny i tego typu rozwiązań po prostu nie ma. Jest jednak inne rozwiązanie. Od niedawna mam przyjemność testować ciekawe narzędzie pod nazwą SEOfriend, które wkrótce pojawi się na rynku. Myślę, że ten produkt będzie bardzo pomocny dla redaktorów serwisów www, a dodatkowo spełnia założenie kooperacji z systemem CMS.

SEOfriend – nowość na naszym rynku

Oprogramowanie SEOfriend umożliwia optymalizację treści zamieszczanych w serwisie internetowym pod kątem wymagań wyszukiwarek internetowych, m.in. Google, Bing, Yahoo czy NetSprint oraz strategii SEO przyjętej przez wydawcę, dla którego treści tworzy dany redaktor. Celem działania aplikacji jest pomoc autorowi tekstów w takim ich tworzeniu, aby po publikacji online pojawiały się jak najwyżej w wynikach wyszukiwania wyszukiwarek internetowych. Przed publikacją online tekst jest oceniany przez narzędzie i jako efekt jego działania otrzymujemy zbiór rekomendacji i proponowanych zmian w przygotowywanej treści, których wprowadzenie poprawi pozycję publikacji w rankingach wyszukiwań wyszukiwarek.

Co ciekawe SEOfriend nie jest instalowany na naszych serwerach, nie obciąża zatem naszych aplikacji. Redaktorzy dużych serwisów uzyskują zdalny dostępu do usługi SEOfriend, a sam system jest scalany z konkretnym CMSem redaktora. Redaktorzy mniejszych serwisów otrzymują nieco inne rozwiązanie o czym w dalszej części artykułu.

Ustawienia konta i strategii SEO firmy

Wydawca na samym początku konfiguruje ustawienia konta i ustala wymagania co do minimalnej, dopuszczalnej oceny artykułu przez oprogramowanie SEOfriend. Ma możliwość ustalania odpowiednich standardów pisania tekstów, które mogą być tworzone i modyfikowane wedle potrzeb w trakcie dalszej pracy - to ważny atut oprogramowania. W dużych firmach kontem użytkownika zarządzać może wyznaczony administrator, który administruje subkontami poszczególnych redaktorów w ramach jednego zakupionego konta. W szczególności zarządza ich uprawnieniami do modyfikacji biblioteki fraz kluczowych, tj. dodawaniem nowych fraz lub usuwaniem fraz istniejących. Pozwala to na bieżące dostosowywanie oprogramowania SEOfriend do zmieniającej się polityki SEO firmy.

Wydawca może też zamówić usługę okresowego uaktualniania fraz kluczowych w bibliotekach dla poszczególnych grup tematycznych zgodnie z przyjętą przez firmę strategią, a także zmianą trendów wyszukiwania w poszczególnych kategoriach tematycznych zamówionych przez firmę.

Jak to działa?

Redaktor tworzy w swoim systemie CMS treść artykułu - tak jak miało to miejsce dotychczas. Następnie, poprzez kliknięcie odpowiedniej ikony, przesyła stworzoną treść na serwery producenta. Tam SEOfriend analizuje zawartość strony w celu optymalizacji pod kątem wyszukiwarek internetowych. Analiza odbywa się na podstawie zasad - tzw. "SEOrules", a także bibliotek fraz kluczowych w poszczególnych kategoriach tematycznych, którymi wydawcy publikacji są zainteresowani, np. w turystyce, gospodarce, czy nieruchomościach. „SEOrules” to zbiór zasad dotyczących konstrukcji i zawartości, a szczególnie treści stron internetowych, umożliwiający optymalizację budowy serwisu pod kątem wymagań wyszukiwarek oraz przyjętej przez redaktora i jego firmę strategii SEO. Zbiór ten został opracowany na podstawie wieloletnich doświadczeń w rozwoju wyszukiwarki Internetu oraz zaleceń uzyskanych od współpracujących z producentem ekspertów SEO.

Po chwili redaktor otrzymuje raport zawierający wyrażoną w procentach ocenę zawartości strony internetowej w odniesieniu do "SEOrules", na które ma wpływ w tworzonym serwisie. Raport stanowi dla niego informację na temat skali poprawek, które może sam wprowadzić. Redaktor otrzymuje też konkretne rekomendacje dotyczące możliwych poprawek, prowadzących do jeszcze większej przyjazności tworzonej strony wyszukiwarkom oraz listę fraz kluczowych odnalezionych w treści dokumentu, które mogą posłużyć jako propozycje tagów. Dostaje także sugestie fraz kluczowych, które są powiązane z frazami odnalezionymi w przesłanej treści i również mogą być użyteczne w aspekcie SEO.

Ze strony technicznej artykuł przechodzi weryfikację pod dwoma kątami:

• zgodności z ogólnymi zaleceniami i technikami SEO (długość tytułu, pogrubienia, słowa kluczowe w paragrafach i tytułach, częstotliwość słów, opisy obrazków, itp.);
  • zgodności z wcześniej ustaloną strategią SEO firmy (czy strategiczne słowa i frazy kluczowe użyte są odpowiednio często i w sposób poprawny; narzędzie rekomenduje też użycie fraz powiązanych).

Rekomendacje dla redaktorów prezentowane są jako jedna z części raportu SEOfriend. Podzielone są one na ważniejsze i mniej ważne w aspekcie SEO. Odnoszą się do danego fragmentu treści: zarówno wyszczególniając, co można poprawić, jak też wskazując, co zostało zrobione niepoprawnie z punktu widzenia „SEOprzyjazności” fragmentu wyszukiwarkom i przyjętej przez wydawcę strategii SEO. Każda z tych rekomendacji ma przypisaną określoną wagę (liczbę punktów) w zależności od tego jak jest ważna w aspekcie SEO. Są to punkty zarówno dodatnie, jak i ujemne. Wszystko w zależności od tego jak bardzo dany fragment wpływa na SEO przyjazność treści różnym wyszukiwarkom internetowym.

Po otrzymaniu stosownego raportu redaktor podejmuje decyzję o zastosowaniu dowolnej ze wskazówek. Jeśli treść została wystarczająco pozytywnie oceniona przez SEOfriend to nic nie stoi na przeszkodzie publikacji artykułu. Jeśli potrzebne są zmiany to po ich wprowadzeniu ponownie możemy poddać nasz artykuł ocenie.

Dla małych serwisów, które mogą nie posiadać własnych CMS’ów przewidziana została opcja dostępu do SEOfriend przez panel webowy. Ich redaktorzy dostają konta użytkownika na serwerach producenta. Po zalogowaniu się mogą tam przeklejać tworzone treści do sprawdzenia. System po chwili zwraca zestaw rekomendacji SEO. Zasada działania jest zatem bardzo podobna.

Korzyści

SEOfriend jest wyśmienitym narzędziem dla tych wszystkich, którzy znają stosowane metody pozycjonerskie. Dzięki aplikacji mogą w praktyce poznać działanie SEO, odkryć różnice w ocenie optymalizacji tworzonego tekstu i ugruntować swoją wiedzę wyniesioną ze szkoleń czy podręczników. Co najciekawsze narzędziem, którego jeszcze nie było. Jego główne zalety to:

• Oszczędność zasobów
    • Brak konieczności angażowania zasobów ludzkich do sprawdzania SEOprzyjazności artykułów pisanych przez redaktorów
  • Oszczędność czasu
    • Wskazówki potencjalnych poprawek artykułu pojawiają się natychmiast
    • Redaktorzy bez rozległej wiedzy na temat SEO są w stanie natychmiast pisać artykuły SEOprzyjazne
  • Oszczędność pieniędzy
    • Brak konieczności częstego powtarzania szkoleń dla redaktorów z zakresu SEO

Warto też wspomnieć w tym miejscu o etyce. Dzięki wykorzystaniu SEOfriend zwykły redaktor nie musi już się obawiać, czy prace optymalizacyjne i techniczne, których się podejmuje zgodne są z kodeksem etycznym SEO. Ciągłe obawy czy zostanie zbanowany, czy wręcz usunięty z wyników wyszukiwania pójdą w niepamięć. SEOfriend funkcjonuje zgodnie z etyką i nie poleca działań rodem z czarnego SEO.

Mnie, jako osobie spędzającej dużo czasu na rynku SEO / SEM brakuje różnych, zaawansowanych narzędzi dla pozycjonerów. Samo sprawdzanie pozycji na dane słowa kluczowe czy liczby linków prowadzących do nas to naprawdę za mało. Myślę, że SEOfriend wspaniale wypełnia lukę na rynku oprogramowania zarówno dla pozycjonerów, marketerów SEM jak i zwykłych redaktorów serwisów www. Zachęcam to testowania. Więcej informacji na temat znajduje się na serwisie www narzędzia SEOfriend.

Robert Sadowski, Netsprint