Adkontekst partnerem kampanii edukacyjnej Moja Pierwsza Komórka

16 września ruszyła społeczna kampania edukacyjna pod nazwą „Moja Pierwsza Komórka”. Jej celem jest rozpropagowanie zasad bezpiecznego i racjonalnego korzystania z telefonu komórkowego przez dzieci. Adkontekst został patronem medialnym akcji. Sieć wspomaga kampanię poprzez reklamę kontekstową w wyszukiwarce NetSprint.pl i WP oraz na serwisach partnerskich.

Organizatorem akcji Moja Pierwsza Komórka jest firma CenterNet S.A. Akcja ma charakter programu, który funkcjonuje pod własną marką i posiada własną stronę internetową. Program ten nie będzie łączył się z działaniami komercyjnymi firmy.

Honorowy patronat nad akcją objął Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej.

„Nie sposób ocenić korzyści jakie niesie ze sobą korzystanie z telefonii mobilnej. Problem pojawia się jednak, jeśli telefon komórkowy jest używany w sposób mało odpowiedzialny lub nawet niebezpieczny. – mówi Anna Streżyńska, Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej.

Podobne opinie słychać również wśród psychologów i pedagogów: Brak edukacji w zakresie radzenia sobie z telefonem komórkowym wywołuje wiele nieprzyjemnych konsekwencji zarówno dla dzieci, jak i ich rodziców. Uważam, że konieczne jest by dzieci, wraz z pierwszą komórką, poznawały podstawowe zasady korzystania z telefonu, co wpłynie na poprawę ich bezpieczeństwa.”– mówi Mariola Błaszczyk, pedagog szkolny.

Potwierdzają je również badacze. ”Z prowadzonych przez nas badań wynika, że Polacy bardzo chętnie kupują coraz więcej urządzeń elektronicznych związanych z komunikacją. Dotyczy to również telefonów komórkowych. Kupując komórkę dziecku, nie możemy zapominać jednak, że dajemy mu do rąk narzędzie, które może być wykorzystane na wiele sposobów, nie zawsze takich, o jakich myśleliśmy podczas zakupu. Chcemy w ramach tej akcji dowiedzieć się więcej, czym telefon komórkowy jest dla dziecka i jak dziecko oraz rodziców uchronić przed różnymi niebezpieczeństwami związanymi z korzystaniem z komórki” – mówi Kuba Antoszewski z instytutu badawczego Millward Brown SMG/KRC.

Bohaterem akcji jest animowana postać - Fonio, który na podstawie swoich doświadczeń radzi dzieciom jak bezpiecznie i racjonalnie korzystać z pierwszej komórki. Zasady Fonia są bardzo pomocne i korzystne zarówno dla dzieci jak i rodziców pragnących w mądry sposób wyposażyć swoje pociechy w pierwszy telefon komórkowy. Siedem rad Fonia to jakby instrukcja obsługi, z którą każdy młody człowiek powinien się zapoznać.

moja pierwsza komórkamoja pierwsza komorkamoja pierwsza komorkamoja pierwsza komórkamoja pierwsza komórkamoja pierwsza komórkamoja pierwsza komórka

Wszystkim nam zależy, aby telefon był dla dziecka przyjacielem a nie wrogiem, aby ułatwiał życie. Obowiązkiem dorosłych jest ochrona nieletnich przed zagrożeniami związanymi z korzystania z telefonów komórkowych.

Kampania jest skonstruowana tak, by zarówno dzieci jak i dorośli znaleźli w niej treści dla siebie. W ramach kampanii przygotowano spoty telewizyjne, kinowe, radiowe, plakaty, komiksy z poradami Fonia. Przy ich powstawaniu współpracowano z 14-letnim grafikiem, który miał pomóc w stworzeniu formy, która odpowiadałaby gustom młodego odbiorcy. Dla rodziców przygotowano specjalne porady z ćwiczeniami. Platformą komunikacji kampanii jest strona internetowa www.mojapierwszakomorka.pl.

Akcja zyskała grono prestiżowych partnerów, hołdujących idei odpowiedzialnego społecznie biznesu. Partnerami akcji są Radio ZET, Instytut Badawczy Millward Brown SMG/KRC, portal onet.pl, kanał dziecięcy Cartoon Network, sieć Multikino, specjalistyczna sieć sprzedaży sprzętu cyfrowego – firma Vobis, dwutygodnik Witch wydawany przez wydawnictwo Egmont, Grupa ArboMedia, studio Agencja Harder & Harder, sieć reklamy kontekstowej Adkontekst, sieć salonów Bartek oraz Quadri Foglio, sieć SMYK, portal czasdzieci.pl, Fundacja Niezapominajka oraz Fundacja Dzieci Niczyje – „Program safer internet w Polsce”.

Organizator akcji - CenterNet S.A. jest piątym infrastrukturalnym operatorem komórkowym w Polsce, w 100% zależnym od NFI Midas notowanym na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. W listopadzie 2007 roku firma wygrała przetarg na wykorzystanie częstotliwości GSM w paśmie 1800 GHz.