Grupa Netsprint przejmuje WhitePress i umacnia pozycję w content marketingu

Grupa Netsprint kupuje 70% udziałów w spółce WhitePress i tworzy największą polską platformę content marketingową.

WhitePress to startup z Bielska-Białej, który w ciągu trzech lat stał się wiodącą na polskim rynku firmą w obszarze dystrybucji treści sponsorowanych. Po ponad dwóch latach współpracy WhitePress i Grupa Netsprint podjęły decyzję o połączeniu sił. Efektem będzie unikalna na skalę europejską platforma content marketingu i reklamy natywnej. Spółki zapowiadają wejście na rynki zagraniczne.

Content marketing i reklama natywna to jedne z najgorętszych trendów w reklamie. Wspierają zdobywanie klientów poprzez publikowanie atrakcyjnych i przydatnych treści (artykułów, infografik, wideo, poradników), które zainteresują określoną grupę odbiorców. Dynamiczny rozwój tych form marketingu to odpowiedź na tzw. ślepotę banerową i powszechne stosowanie adblocków. Popularność content marketingu wynika też z preferencji pokolenia millennialsów, którzy bardzo nieprzychylnie reagują na perswazję w reklamach, za to chętnie konsumują użyteczne treści sponsorowane przez marki (według NewsCred Millennial Survey).

Według szacunków BI Intelligence, w USA przychody z reklamy natywnej stanowią obecnie 56% rynku reklamy display, a do 2021 roku wyniosą 74%. Marketerzy z całego świata wskazują content marketing jako jeden z czołowych priorytetów na najbliższe 5 lat (badanie 2016 Digital Trends eConsultancy/Adobe).

Cieszy nas fakt, że do działań content marketingowych coraz częściej podchodzi się w sposób strategiczny i zintegrowany. Dzięki połączonym z WhitePress siłom będziemy mogli kompleksowo wspierać naszych partnerów biznesowych: z jednej strony wydawców, a z drugiej domy mediowe i agencje interaktywne oraz marketerów bezpośrednich. Nasza wspólna oferta obejmuje pełny zakres działań content marketingowych – od tworzenia strategii, poprzez produkcję treści, aż do jej precyzyjnej, skutecznej dystrybucji w oparciu o big data. - komentuje Artur Banach, CEO Grupy Netsprint.

Na content marketingową platformę należącą do Grupy Netsprint składają się sieci ContentStream, WhitePress i wprowadzone kilka tygodni temu rozwiązanie Influencer Marketing. Platforma WhitePress umożliwia tworzenie i publikację treści (artykułów eksperckich i infografik) w zautomatyzowany sposób na ponad 3300 serwisach w Polsce, w tym na powierzchniach premium. Korzysta z niej stale 1500 agencji marketingowych i klientów końcowych. W 2016 roku klienci WhitePress opublikowali poprzez platformę ponad 50 tysięcy artykułów, infografik lub informacji prasowych. Z kolei rozwiązanie Influencer Marketing w zautomatyzowany sposób pośredniczy w relacji pomiędzy marką i wpływowymi postaciami w social mediach, dzięki czemu marketerzy mogą dotrzeć do ponad tysiąca influencerów (blogerów, twórców kanałów YouTube, fanpejdży oraz profili na Instagramie czy Twitterze).

Cieszymy się, że po dwóch latach bliskiej współpracy znaleźliśmy się w Grupie Netsprint. Łącząc siły zaoferujemy marketerom unikalny zasięg dystrybucji i cały wachlarz narzędzi, które pomogą im dotrzeć do klientów w oparciu o wartościowe, merytoryczne treści - podsumowuje Paweł Strykowski, CEO WhitePress. Skorzystają też wydawcy, którzy będą mogli w prostszy sposób zwiększyć swoje przychody z obszaru content marketingu.

Grupa Netsprint jest właścicielem ContentStream, największej polskiej sieci content marketingu o zasięgu 88%, która emituje linki sponsorowane kierujące do treści reklamodawcy w boksach rekomendacji “Czytaj także” oraz w innych formatach natywnych - na przykład in-feed ads. Oprócz content marketingu i reklamy natywnej kluczowe obszary działalności Grupy Netsprint to display/programmatic, mobile, e-mail marketing i big data. Centralnym elementem ekosystemu Netsprinta jest hurtownia danych (Netsprint Audience) na temat zachowań i profilu niemal każdego polskiego użytkownika.

Włączenie WhitePress, a kilka tygodni wcześniej Adrino w struktury Grupy Netsprint, to kontynuacja strategii budowania polskiej platformy reklamy digital, która dostarcza reklamodawcom i wydawcom kompleksowe rozwiązania niezależne od globalnych graczy.

***

WhitePress – twórca platformy internetowej WhitePress.pl wspomagającej działania content marketingowe, lidera w zakresie publikacji artykułów w polskich mediach. Narzędzie to umożliwia:

1. publikację artykułów wśród polskich portali internetowych,
  2. współpracę z blogerami i vlogerami w zakresie influencer marketingu,
  3. zamawianie opracowania treści – artykułów, infografik,
  4. promocję treści w oparciu o wysokiej jakości ruch (integracja z ContentStream),
  5. prowadzenie wirtualnych biur prasowych,
  6. raportowanie i analizowanie zaangażowania użytkowników oraz jakości ruchu w dystrybuowanych treściach.

WhitePress istnieje na rynku dokładnie 3 lata, współpracuje z wydawcami ponad 3 tys. portali i około 1 tys. influencerów. Z platformy korzysta stale 1500 agencji marketingowych i klientów końcowych. W 2016 roku klienci WhitePress opublikowali poprzez platformę ponad 50000 artykułów, infografik lub informacji prasowych.

1. content marketingu: ContentStream – największa w Polsce sieć content marketingu;
  2. performance & programmatic: Adkontekst – największa polska sieć reklamy kontekstowo-behawioralnej z własną technologią Supply Side Platform (SSP);
  3. personalizacji przekazu: silnik rekomendacji reklam Netsprint Adserver i silnik rekomendacji treści Related Content;
  4. e-commerce: dotarcie do nowych klientów i dynamiczny retargeting Adkontekst eCommerce (w tym RTB Adfocus), platforma natywnej reklamy e-commerce ProductStream oraz wyszukiwarka dla e-sklepów Netsprint Search;
  5. reklamy mobilnej - największa polska sieć reklamy na urządzenia mobilne Adrino;
  6. e-mailingu: sieć mailingowa Email Network – 90% skrzynek mailowych w Polsce;
  7. generowania leadów: agencja direct marketingu LeadR.