Jarek Dmowski szefem Rady Nadzorczej Grupy Netsprint

Jarek Dmowski, wieloletni partner i dyrektor zarządzający warszawskiego biura Boston Consulting Group, przechodzi do Grupy Netsprint obejmując rolę przewodniczącego Rady Nadzorczej.

Jarek Dmowski

Jarek Dmowski, po ponad 15 latach doradzania największym przedsiębiorstwom w Polsce i za granicą, dołącza do Grupy Netsprint. Jako szef Rady Nadzorczej nadzorować będzie działania zarządu grupy oraz na co dzień wspierać działalność operacyjną wszystkich spółek należących do Grupy Netsprint.

- Nie znam polskiej firmy, która miałaby większy potencjał w sektorze digital marketingu oraz big data. Dlatego przechodzę do Grupy Netsprint – mówi Jarek Dmowski, nowy szef Rady Nadzorczej spółki.

Podczas kilkunastoletniej kariery konsultingowej Jarek Dmowski doradzał przedsiębiorstwom w obszarach m. in. strategii, ekspansji rynkowej, transakcji fuzji i przejęć, integracji, reorganizacji, restrukturyzacji, optymalizacji sprzedaży i obsługi klienta. Pracował z firmami w Polsce i m.in. w Niemczech, Włoszech, Wielkiej Brytanii, Kanadzie i krajach regionu Europy Centralnej w sektorach nowych technologii, energetycznym, przemysłowym oraz finansowym.

- W czasach, gdy dane stają się paliwem dla biznesu, przedsiębiorstwa potrzebują nowych rozwiązań i technologii z obszaru big data i digital marketingu. Podczas mojej współpracy z firmami z wielu branż zaobserwowałem, jak dużym wyzwaniem jest efektywne poruszanie się na rynku digital, łączenie online z offline oraz właściwe wykorzystanie stale rosnących wolumenów danych. Jednocześnie dostrzegając rozwój i potencjał Netsprinta, uznałem że jest to naturalny partner dla dużych firm w Polsce i za granicą. Dlatego też postanowiłem połączyć te doświadczenia i podjąć nowe wyzwanie zawodowe w ramach Grupy Netsprint - komentuje Jarek Dmowski.

- Naszym wspólnym celem jest stworzenie polskiego lidera marketingu technologicznego, który kompleksowo będzie wspierał klientów - największe polskie firmy - w obszarze wykorzystania danych (big data), jako naturalnego elementu strategii biznesowej. Cieszę się, że Jarek dołączył do zespołu Netsprinta jako przewodniczący Rady Nadzorczej i swoimi wszechstronnymi doświadczeniami wspiera działania strategiczne i operacyjne Grupy - dodaje Magdalena Magnuszewska, partner w Innova Capital – funduszu private equity, który w kwietniu 2016 roku zainwestował w Grupę Netsprint.

- Doświadczenia Jarka wzmacniają Grupę Netsprint, zarówno w codziennych działaniach, jak i rozwijaniu strategii ekspansji. Jego wsparcie jest bezcenne także w procesach fuzji i przejęć innych spółek, które właśnie realizujemy – mówi Artur Banach, prezes Grupy Netsprint.

Według raportu “Digital Trends 2016” data-driven marketing jest w czołówce najbardziej ekscytujących dla marketerów możliwości promocji w 2016, a w ciągu najbliższych 5 lat stanie się najważniejszy. Głównym motorem rozwoju rynku danych jest programmatic, czyli zautomatyzowany model zakupu reklamy. W Europie programmatic display advertising wzrósł średnio o 70% w 2015 roku - wynika z raportu European Programmatic Market Sizing, opublikowanego we wrześniu 2016 przez IAB Europe.