Jak wybrać właściwą firmę pozycjonerską?

Firmy dążą do tego, aby ich serwisy internetowe znajdowały się jak najwyżej w wynikach wyszukiwania. Wysoka pozycja przecież ma wpływ na oglądalność, wielkość zamówień, wizerunek, poziom sprzedaży, liczbę subskrybentów naszego newslettera, poziom przychodów z emitowanej reklamy oraz szereg innych parametrów. Cały problem polega tylko na tym, jak osiągnąć ten cel. Jak wybrać pozycjonera, który spełni nasze wymagania merytoryczne, przyczyni się do efektywnej finalizacji procesu pozycjonowania i zmieści się w zadeklarowanym na ten cel budżecie?

Trzy alternatywy

Pozycjonowanie serwisu internetowego w zasadzie możemy przeprowadzić trzema metodami. Samemu, jeśli posiadamy odpowiednią wiedzę w tym zakresie i czas. To nie jest żart. Jeśli znamy język HTML i mamy nawet niewielkie doświadczenie w tworzeniu stron www, a dodatkowo nasza działalność jest mało konkurencyjna, to pozycjonowanie jest kolejnym wyzwaniem do osiągnięcia na naszej internetowej ścieżce posiadanych umiejętności. Sam internet jest pełen wskazówek i poradników jak pozycjonować i jakich zasad przestrzegać. Trochę dobrej woli, wiedzy i dużo ciężkiej pracy, a efekty same nas zaskoczą.

Jeśli z wielu względów nie chcemy podjąć się tego działania samodzielnie, możemy je zlecić pracownikowi z działu IT, marketingu czy PR. Niektóre firmy posiadają już osobne stanowiska specjalistów ds. pozycjonowania, którzy zajmują się tym procesem.

Trzecią metodą, która zostanie obszerniej potraktowana w tym artykule jest nawiązanie współpracy z zewnętrzną firmą specjalizującą się w pozycjonowaniu serwisów www. W przypadku dużych firm albo tych działających w bardzo konkurencyjnej branży będzie to najlepsze rozwiązanie.

Nie jest celem tego artykułu ocenianie, która z wymienionych alternatyw jest najlepsza. Wszystko zależy od wielu czynników i każda metoda ma wady i zalety. Wyboru powinniśmy dokonać sami.

Dobrzy i lepsi pozycjonerzy – metody wyboru

Zajmijmy się zatem tylko trzecią alternatywą. Firm pozycjonerskich są setki. Dochodzą do tego freelancerzy będący specjalistami w tej dziedzinie. Jak w takim gąszczu ofert nie zbłądzić i dokonać najlepszego wyboru, takiego, który spełni nasze ostateczne oczekiwania i zmieści się w przeznaczonym na ten cel budżecie? Nie chcielibyśmy przecież ponieść zbyt wysokich kosztów w stosunku do nakładów bądź osiągnąć niewielkich, czy wręcz negatywnych efektów. Słyszeliśmy przecież o przypadkach nieetycznego pozycjonowania, które miało skutek odwrotny do zamierzonego. Serwis taki znikał zupełnie z zasobów wyszukiwarek, zamiast błyszczeć na topowych miejscach! Bolesne, ale prawdziwe.

Wydawać by się mogło, że sprawa jest prosta. Przecież najlepszy pozycjoner to ten, który sam będzie potrafił zadbać o swój wizerunek i wypozycjonuje swój serwis na najwyższe miejsca w popularnych wyszukiwarkach: Google, Morfeo czy NetSprint. Wpiszmy hasło „pozycjonowanie” lub „SEO” i sprawdźmy efekt. Zbierzmy oferty od firmy z najwyższych miejsc i po kłopocie. I tu dochodzimy do zagrożeń. Po pierwsze nie mamy pewności, że najlepsze miejsca zostały zdobyte w rzetelny sposób. Nie twierdzę, że nie, ale trzeba uważać. Po drugie osiągnięcie takiego rezultatu, przy tak konkurencyjnym słowie kluczowym wymagało poniesienia dużych nakładów, co może mieć wpływ na poziom cen usług pozycjonera. Trzeci problem to fakt, że skoro my tak pomyślimy – pomyśli tak cała reszta poszukujących. TOP-owi pozycjonerzy mogą mieć problem z terminami, przyjmując ogromną ilość projektów do zrealizowania. To kryterium, zatem nie musi być tym najlepszym, którym trzeba się sugerować. Szukajmy innych.

Lepszą metodą są referencje, portfolio i kontakt bezpośredni. Popytajmy znajomych, czy nie mogą polecić nam takich firm i jakie są ich doświadczenia w tym zakresie. Zajrzyjmy na forum dla pozycjonerów mieszczące się pod adresem https://forum.optymalizacja.com i sprawdźmy opinie o konkretnych firmach pozycjonerskich. Sprawdźmy strony www tych firm, poznajmy ich zasady funkcjonowania, oferowane metody działania, czy nazwy klientów, dla których pracowali. Zadzwońmy do tych klientów i spytajmy o relacje z pozycjonerem oraz o poziom zadowolenia z jego usług. Warto również poszukać wśród autorów ciekawych artykułów w pismach branżowych, czy wśród blogerów. Pytajmy, szukajmy opinii pozytywnych i negatywnych.

Do naszych faworytów proponuję rozesłać e-mailem zapytanie ofertowe na temat możliwości pozycjonowania naszego serwisu. Forma, jakość, kompletność i czas uzyskania odpowiedzi będą bardzo dobrym wyznacznikiem wartości firmy pozycjonerskiej.

Na co zwracać największą uwagę, czyli uwaga na obietnice

Jedną z metod na zawężenie kręgu i dokonanie właściwego wyboru są metody działania pozycjonerów i składane przez nich obietnice. Nie wierzmy w gwarancję pojawienia się na szczycie wyników wyszukiwania. Mimo, że taki jest generalnie długofalowy cel pozycjonowania, to nie można takich rzeczy obiecywać. Preferuję uczciwego pozycjonera nad cudotwórcę z pseudo-gwarancją, który zastosuje takie techniki, po których wykryciu spadniemy w ogóle z indeksu wyszukiwarki. Firma pozycjonerska powinna dać inną gwarancję – etycznego działania. Wszelkie prace optymalizacyjne i pozycjonerskie powinny odbywać się zgodnie z regulaminami wyszukiwarek. Musimy mieć pewność, że przeznaczone pieniądze spożytkowane zostały na właściwy cel a nie wprost przeciwny. Nie chcielibyśmy przecież w kilka miesięcy po zakończeniu pozycjonowania być świadkami wykluczenia serwisu z wyników wyszukiwania. Taki efekt miał niedawno miejsce (koniec października 2007) po wprowadzeniu zmian w algorytmie rankingowym Google. Wiele serwisów nie pojawiło się w ogóle w indeksie, a inne dla przykładu spadły w rankingu wyników. Strony pozycjonowane etycznymi metodami nie odczuły tych zmian.

Dobra firma pozycjonerska powinna działać na podstawie zaakceptowanego przez nas harmonogramu czy planu działań. Nie chodzi tu o podanie swoich tajemnych metod działania, a jedynie o zaplanowanie działań w czasie, abyśmy mogli w każdym momencie skontrolować poziom wykonanych prac. Myślę, że to uczciwe dla jednej i drugiej strony. Warto wiedzieć, co będzie robione z naszą stroną, kto będzie miał dostęp do haseł serwera czy CMS, i jakie zmiany zostaną dokonane i kiedy.

Zwracajmy uwagę na projekty, jakie były prowadzone dla naszej konkurencji. Nie jest dobrze, gdy firma pozycjonerska działała lub prowadzi aktualnie prace nad pozycjonowaniem innych serwisów na te same słowa kluczowe, co nasze. Szukajmy w takim przypadku innych pozycjonerów. Tak będzie lepiej dla nas. I nie dajmy się zwieść zapewnieniom, że taka sytuacja jest korzystniejsza ze względu na posiadane doświadczenie w naszej branży. Otóż nie. Zawsze może dojść do spięcia i lepiej zawczasu nie dopuścić do konfliktu.

Między naszą firmą a właściwymi pozycjonerami powinna nawiązać się nić porozumienia. Musimy rozumieć, co eksperci SEO chcą nam przekazać. Powinni mówić językiem korzyści a nie technicznym, niezrozumiałym dla nas żargonem. Powinni odpowiadać obrazowo i rzetelnie na wszystkie nasze pytania i wątpliwości.

Przygotowany dla nas harmonogram działania powinien być szyty na miarę. Każde zlecenie powinno być indywidualne. Każdy produkt, czy usługa jest inna i nie wygląda za dobrze, gdy otrzymujemy schematyczną, powieloną prezentację. Oczekujmy czegoś więcej. Im lepiej firma pozycjonerska rozpozna teren i naszą konkurencję, tym lepsze efekty prac zostaną osiągnięte. Idealne rozpoznanie to właściwy dobór słów kluczowych, możliwości zdobycia linków zewnętrznych, czy udział w dyskusji na właściwych forach dyskusyjnych.

Gwarancje, rozliczenia, umowy

Pamiętajmy o zawarciu umowy z firmą pozycjonerską. Nie wyobrażam sobie działań z zakresu SEO bez formalności - jasnych zasad dotyczących rozliczeń przyjętego planu działań, wypłaty należności, czy gwarancji etycznego postępowania i dochowania tajemnicy o całym procesie. Warto się jeszcze zastanowić nad gwarancją nie pozycjonowania konkurencji na te same słowa kluczowe. To, że my nie chcieliśmy się pozycjonować w tym samym czasie, co konkurencja nie znaczy, że konkurencja nie chciałaby tego robić po nas. Ostatnią ważną formalnością jest sporządzenie listy osób, które będą miały dostęp do loginów i haseł naszego serwera www. Warto wiedzieć, kto i kiedy dokonywał konkretnych zmian, bądź kopiował na swoje potrzeby istotne dane korporacyjne.

Poważnym problemem w tego typu umowach jest forma rozliczeń. Rozliczenia w postaci cała płatność z dołu, czy z góry są zawsze niekorzystne dla jednej ze stron. Moim zdaniem najlepszą metodą jest miesięczny, czy kwartalny abonament. Pozycjoner ponosi pewne koszta z początkiem prac i warto, aby mógł na ten cel dysponować odpowiednią kwotą.

Wierzę, że przestrzeganie tych wytycznych pozwoli na dokonanie optymalnego wyboru firmy pozycjonerskiej i osiągniecie zakładanych celów biznesowych.

Robert Sadowski, Netsprint